امروزه دو تکنولوژی واقعیت افزوده AR و VR واقعیت مجازی، امکانات بسیاری را پیش پای بشر گذاشتهاند. بسیاری چیزها که تا پیش از این در فیلمهای علمی تخیلی شاهدش بودیم با تکنولوژی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده محقق شده است. اما تفاوت واقعیت مجازی با واقعیت افزوده چیست؟
واقعیت افزوده AR چیست؟
واقعیت افزوده (Augmented Reality) در تعامل با کاربر، عناصری را به محیط پیرامون او اضافه میکند. واقعیت افزوده AR تصاویر مجازی را با دنیای واقعی تلفیق میکند. در واقعیت افزوده عناصر واقعیت اولیه حفظ شده و بر اساس پردازشگرهای کامپیوتری عناصر دیگری به آن اضافه میشود. به این ترتیب یک نمای اولیه در واقعیت وجود دارد که یک نمای ثانویهی مجازی به آن اضافه میشود. عناصر واقعی بیرونی توسط سنسورها دریافت و پردازش میشوند؛ در نهایت این دو تصویر به گونهای در هم آمیخته میشوند که مانند دنیای واقعی باورپذیر است.
واقعیت مجازی VR چیست؟
واقعیت مجازی VR نیازمند تجهیزاتی است که ما را به دنیای خود ببرد. هدست و اپلیکیشنهای مخصوص به آن، رابط کاربر با دنیای واقعیت مجازی هستند. کاربر یک هدست واقعیت مجازی را روی چشمان خود قرار میدهد و متناسب با تصویری که میبیند، حرکت میکند؛ یا تصاویر واقعیت مجازی مطابق با حرکات او تنظیم میشوند. پس از لحظاتی کاربر واقعاً تفاوت دنیای واقعی و واقعیت مجازی را احساس نمیکند. بعضی از دستگاههای واقعیت مجازی مانند شبیهسازها، قابلیت چرخش ۳۶۰ دارند. و بعضی دستگاهها مجهز به گجتهایی هستند که حواس دیگر(مانند بویایی) را تحت تأثیر قرار میدهند.
تفاوت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده چیست؟
در واقعیت مجازی، تمام تصاویر، صداها و امکانات کاملاً مجازی هستند و ربطی به واقعیت ندارند. در واقعیت مجازی، تمام عناصر، ساخته شده به وسیلهی کامپیوتر هستند.
در واقعیت افزوده(به این نام فکر کنید) عناصری به واقعیت اضافه میشود. در واقعیت افزوده، آنچه کاربر میبیند تلفیق دنیای واقعی و مجازی است. سنسورها عناصر واقعیت را شناسایی کرده و با پردازشِ کامپیوتری، عناصری به آن افزوده میشود.
کاربردهای گوناگون
یکی از رایجترین استفادهها از قابلیتهای AR در نتایج مسابقات ورزشی است. قابلیت واقعیت افزوده به طور هوشمند عناصر محیطی را شناسایی میکند و اعداد را تغییر میدهد.
بیشترین قابلیت AR و VR در حوزهی آموزش است. با استفاده از این فناوری، جلوی برخی خطرها گرفته میشود. برای مثال در آموزش نظامی، شبیه سازها میتوانند بسیاری از عملیاتها را شبیه سازی کنند تا با قرار گرفتن در موقعیتهای مشابه نظامیها مهارت بیشتری داشته باشند. همچنین در حوزهی پزشکی هم قابلیت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده بسیار مفید واقع شده است؛ با این امکان میتوان عملهای جراحی را شبیه سازی کرد و بسیاری از تجربیات را بیخطر به دست آورد.
کاربرد واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در شهربازی ها
دیدیم که اتفاقات ناگوار در تمام شهربازی های دنیا اتفاقی معمول است، حتا در شهربازی های استاندارد که از معتبرترین تجهیزات شهربازی استفاده میکنند.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، امروزه پیشنهادات مهیج و کمخطری به تولیدکنندگان تجهیزات و وسایل شهربازی میدهد. میدانید که حادثهی ترن هوایی در سراسر دنیا چقدر کشته و زخمی به جا گذاشته است؟ از حادثهی ترن هوایی ارم تهران گرفته تا مهیج ترین شهربازی های دنیا. اما شبیهساز ترن هوایی، مجهز به قابلیت واقعیت مجازی VR، میتواند همان هیجان را در بستری امن ایجاد کند. جدا از مسئلهی ایمنی وسایل شهربازی، با ورود تکنولوژی به عرصهی تولید تجهیزات شهربازی دیگر وسایل قدیمی شهربازی کنار میروند. واقعیت مجازی با استفاده از یک هدست و عینک، مهیجترین فضا را برای کاربر ایجاد میکند. بعضی شبیه سازها با استفاده از عناصر دیگری، حواس دیگر را هم درگیر میکنند و هیجان را به اوج میرسانند.
درج دیدگاه